Gammalt bröd får nytt liv som biobränsle

St1 har byggt en etanolfabrik i Göteborg som gör fordonsbränsle av bullarna som blivit för gamla och chokladen som blev kvar i hyllan i livsmedelsbutiken. Genom ett unikt samarbete mellan SUEZ och St1 kan kundernas brödavfall nu få nytt liv som etanol.

– Vi hämtar utgånget bröd och annat som innehåller socker och stärkelse hos bagerier och livsmedelsbutiker i Göteborg med omnejd. Även godis som passerat bäst-före-datumet fungerar bra. Vi har mött många glada miner hos kunderna när vi berättar att deras avfall får nytt liv som ekologiskt hållbart bränsle, säger Jonas Beiring som är avdelningschef på SUEZ i Göteborg. 

Fem miljoner liter
Den nya etanolfabriken kan producera fem miljoner liter bioetanol om året. Etanolen ingår som delkomponent i bensin och i bränslet E85. 

– När vi formade det här projektet ville vi ha en partner med kreativ förmåga att hitta nya lösningar, en logistik som fungerade över hela Sverige och konkurrenskraftig prisbild. SUEZ i Göteborg uppfyllde alla våra krav. Tillsammans har vi skapat något unikt som ger stor miljönytta, säger Roger Sjöström, commercial and supply manager på St1 i Göteborg.

Organiskt avfall ett fokusområde för SUEZ
Enligt Mårten Widlund, vd för SUEZ i Sverige, är samarbetet med St1 strategiskt viktigt.
– Organiskt avfall är ett av våra fokusområden och vi är mycket stolta över att tillsammans med St1 kunna skapa mätbar skillnad för miljön.

 Som ett exempel kan jag nämna att 100 ton gammalt bröd kan processas till 25 000 liter etanol för fordonsbränsle. Detta är en lösning som kompletterar vår produkt Bio Simplex där livsmedelsbutiker på ett smart och enkelt sätt kan bidra till att återvinna matavfall som biogas, säger Mårten.