Återvinning inspirerar till konst

I Konsthallen på Åstorps bibliotek i Skåne pågår just nu en konstutställning där konstnären, Lie Svennbeck, har funnit inspirationen på SUEZ återvinningsanläggning i just Åstorp. Utställningen som handlar om att bli drabbad av ”ingenting” består av fotografier, målningar, text och skulptur och pågår till och med 5 augusti på Åstorps bibliotek.

Madelene Schöld, EQS-controller på SUEZ, träffade konstnären för en intervju:

Det hela började för 3-4 år sedan när Lie körde förbi SUEZ anläggning i Åstorp och såg de uppställda balarna.  Hon fångades av formen och färgsorteringen. Hon fotograferade balarna utifrån genom staketet. Hon säger själv att hon inte är någon fotograf men hon har skapat ett jättefint fotomontage med bilder som hon placerat i färgskalor. Bilderna är både närbilder o tagna på distans.

2 konstverkJag åkte tillsammans med Inge Ebbesson, som är ansvarig för anläggningen i Åstorp, för att besöka Lie på hennes utställning i Åstorps bibliotek.

Akvareller

På en av väggarna hänger fotografier som är tryckta på akvarellpapper. 4 av bilderna har hon skickat in till HD som bidrag i en fototävling. På golvet står 2 färgglada skulpturer som ska visa balar. De är gjorda av material som Lie hittade hemma. Balarna skapades efter att hon fått klartecken att göra en utställning. 

Idén har Lie haft länge och under sin tid som elev på konstlinjen rådfrågade hon sin lärare om hon skulle spinna vidare på sin idé och ställa ut, att själv göra en utställning.Hon presenterade sin idé för konstrådet i Åstorp i augusti 2015 och den 3 juni 2016 öppnade utställningen och den kommer att pågå fram till 5 augusti 2016. 

Lie och Inge

Lie (bilden ovan) har under hela skapandeprocessen haft kontakt med Inge Ebbesson (bilden ovan) på SUEZ återvinningsanläggning i Åstorp. Lie har fått möjlighet att komma in på anläggningen och komma nära balarna. De har haft en bra dialog och Inge har lämnat bakgrundsinformation angående vårt företag och materialet som finns i de färdiga balarna. All denna information har Lie samlat på en vägg där hon i text och bild återskapat en resa i historien.

Textkonstverk

Lie har i sin utställning utgått från rummet och vackra målningar över landskapsformer och flöden fyller den sista väggen. Lie säger själv att hon inte visste vad slutresultatet skulle bli när hon började fotografera och hon har fler idéer hon vill utveckla vidare.

”Det har varit spännande att få ut så mycket av det som är en rest av oss.”

Läs mer om Lie här (PDF).

Utställningen pågår till och med 5 augusti och följer bibliotekets öppettider.